Цитрусові – не лише лимони, апельсини, мандарині, грейпфрути та лайми, які ми звикли бачити на полицях магазинів. У цієї різноколірної фруктової родини є багато гібридних видів.
Обираємо цитрусові
- Купуйте лише непошкоджені фрукти. Цитрусові мають бути чистими, без видимого бруду чи ґрунту, а також без сторонньої вологи на поверхні шкірки. Плоди із тріщинами, коричневими плямами, пліснявою, ушкоджені шкідниками, морожені є непридатними для вживання.
- Принюхуйтесь до фруктів. Їхній запах має бути приємно солодкуватим. Усі інші запахи свідчать про неправильне зберігання плодів.
- Перевірте, аби плоди були пружними. Свіжі стиглі цитрусові швидко повертають форму після надавлювання на них.
- Купуючи цитрусові, звертайте особливу увагу на колір їхньої шкірки. У мандаринів вона має бути однорідного яскраво-помаранчевого кольору, з добре видимими порами, без вм’ятин, у лимона – яскраво-жовтого.
- Зверніть увагу на форму мандарина, аби визначити наскільки він солодкий, а якщо навпаки, приплюснути – кислий. Окрім того, злегка стисніть шкірку мандарина: якщо він стиглий, то з’являться крапельки соку.
- Товщина шкіри на смак апельсинів не впливає. Утім плоди із товстою шкірою бувають сухими. Якщо в апельсина є так званий пупок, то в середині плоду буде ще один маленький апельсин, а сам фрукт точно буде солодким і соковитим.
- Відрізнити товстошкірий лимон від тонкошкірого легко: товстошкірі мають досить пухку шкірку, а тонкошкірі – гладку.
- Вимагайте у продавця карантинний сертифікат і висновок санітарно-епідеміологічної експертизи якщо у вас виникли сумніви щодо якості фруктів. Продавці повинні мати копії цих документів, завірені мокрими печатками підприємців оптової торгівлі.
- Утримуйтесь від купівлі цитрусових якщо вони занадто дешеві. Це може свідчити про несвіжість фруктів або про їх контрабандне походження.
- Не поспішайте споживати фрукти одразу після придбання, бо зовнішній вигляд може бути оманливим. Із метою збільшення строків їх зберігання плоди «купають» у розчині дифенілу – речовині з групи пестицидів. Саме з цієї причини перед вживанням цитрусові необхідно ошпарити окропом.
За матеріалами журналу «Медична сестра» № 12, грудень 2016 |